Meni Zapri

Avtomobili in motorji sedanjosti

Avtomobili so nujno zlo današnjega časa! Če se s to trditvijo strinjate potem niste ravno navdušeni nad avtomobilizmom. Res je da so avtomobili skozi leta povzročili ogromno škode našemu ozračju vendar niso edini krivec za globalno segrevanje. Poleg njih so tu tudi tovarne ter druga prevozna sredstva, ki v zrak spuščajo škodljive pline. Vendar si moramo priznati, skozi vso avtomobilsko zgodovino so avtomobili močno napredovali. Ne samo njihov izgled in udobje. Tudi ostale tehnologije, ki omogočajo da avtomobili postajajo vse bolj in bolj okolju prijazni. Različne nadgradnje motorjev, ki omogočajo večji izkoristek teh hkrati manjši izpust plinov in še bi lahko naštevali. 

Zadnja leta so vse bolj priljubljeni avtomobili na bioplin, ki je cenejši od navadnih goriv. Res je, da če se želite voziti ceneje morate za ta namen vgraditi posebno napravo, ki potem omogoča, da lahko vozite na plin vendar se vam bo začetni vložek povrnil zelo hitro. Ob tedenskem dvigovanju cen naftnih derivatov se vse več ljudi odloča za vozila na avtoplin. Če se za isto stvar odločate tudi sami potem le pohitite ter preverite kakšne so cene takih avtomobilov oz. vgradnje naprav, ki omogočajo vožnjo na avtoplin. 

avtomobili

Pa ne samo avtoplin. Sedaj vse bolj in bolj v veljavo stopajo tudi vozila na elektriko, ki postajajo iz leta v leto bolj napredna saj dosegajo daljše razdalje z enakim številom polnjen in so hkrati tudi zelo udobna. Ta vozila so še posebej prijazna do okolja saj vanj ne spuščajo prav nobenih škodljivih delcev. Na trgu pa se pojavljajo tudi hibridi, ki pa so do okolja še vedno bolj pijazni kot običajni bencinski ali dizelski avtomobili. Cena tovrstnih avtomobilov je zaradi njihovega razvoje še vedno kar visoka vendar bo čez par let že primerna za vsak žep saj bodo le to postali avtomobili prihodnosti, ki jih bomo uporabljali še vrsto let.

Se kdaj vprašate, koliko denarja pravzaprav zapravite za bencin, ki ga porabite. Če na letni ravni prevozite samo 10.000 km in računate povprečno porabo 6,5 litra na 100 km lahko vidite, da to nanese kar nekaj denarja. Ta strošek lahko z električnim avtomobilom zelo omejite. Če pa še nimate denarja za električni avto potem pa lahko uskladite svojo vožnjo z navodili o tem kako zmanjšati porabo. Namreč že z samim načinom vožnje lahko znižate porabo vašega vozila tudi do pol litra ali več. Vse kar je potrebno je znanje ter mirnost na cesti. Vendar pazite! Ne vozite prepočasi saj je lahko tudi to nevarno!

Posted in Avtomobilizem