Meni Zapri

S preventivnimi ukrepi nad bolečine v križu

bolečine v križu

Bolečine v križu so zagotovo ene najbolj pogostih bolečin, ki pestijo ljudi. Ko zaboli v hrbtu, se šele zavemo kako pomembno je take bolečine poskusiti preprečiti. Običajno so bolečine omejene na križnični del hrbta, torej na hrbtenico. Vendar pa lahko zajemajo precej večji del hrbta in sicer področje od trtice do vratu. Zato je tudi težko določiti kaj konkretno nas boli in zakaj je do tega prišlo ter tako to bolečino zdraviti. Bolečine v križu delimo na bolečine v spodnjem delu hrbta, ki ga imenujejo tudi križni ali ledveni del in na zgornji del hrbta, tako imenovani prsni del. Z natančno določeno lokacijo bolečine je lahko tudi zdravljenje bolj specifično in natančno.

 bolečine v križu
Bolečine na tem delu telesa doživi velika večina ljudi, tisti z nekaj več sreče morda samo enkrat, v splošnem pa se lahko pojavljajo večkrat in v različnih življenjskih obdobjih. Razlog za bolečino velikokrat tiči v tem, da ledveni del hrbtenice nudi oporo celotnemu zgornjemu delu telesa in zajema preplet mišic, živcev in vretenc, ki pa se lahko zaradi različnih dejavnikov preobremenijo kar vodi v bolečino. Bolečine v križu so lahko posledica številnih razlogov. Lahko nastanejo ob nenadnih gibih, ki lahko sprožijo močno ostro bolečino in celo omejijo gibanje.
Bolečine lahko pridejo s starostjo zaradi dolgotrajnega procesa manjših poškodb, najpogostejši razlogi pa so nepravilna drža, zdrs medvretenčnih ploščic ali hernija, ki lahko prav tako nastane zaradi nenadnih gibov, bolečine v križu so lahko posledica padcev, prekomerne telesne teže, nastanejo lahko tudi med nosečnostjo in po dvigovanju težkih predmetov. Poleg naštetega pa je vzrok lahko tako premalo aktivno življenje kot tudi preveč aktivno življenje in s tem povezane obremenitve. V kolikor bolečine v križu ne prenehajo po treh dneh ali če so posledic padca se nikar ne obotavljajte in se čim prej naročite pri osebnem zdravniku, ki vam bo glede na situacijo predpisal zdravljenje.

Posted in Zdravje in moda