Čili je izvrsten dodatek jedem, prav tako pa čili omake. Brez tega bi se marsikatera jed zdela dolgočasna in neokusna. Omake iz čilija zahtevajo od človeka zadostno mero poguma, saj je čili na splošno izredno pekoč. Navadna paprika je medtem primerna za ljudi, ki imajo občutljive borbončice, čili imenovan Carolina Reaper pa bi pekel še najbolj pikantnega jedca z ustrojenim jezikom
Carolina Reaper je namreč na lestvici pikantnosti v samem vrhu, ker dosega kar 2.200.000 skovilov. Ta vrste čili omake se je namreč vpisala v Guinnesovo knjigo rekordov, prav zaradi svojega pekočega okusa. Pikantnost je pri tej vrsti tako visoka, da bi vam lahko pomagali le zdravniki. Če želite resnično uživati v čili okusu, ki vas peče si pri tem pomagajte z mlekom. Mlečni izdelki in mleko je namreč bogato z maščobami, v kateri s se kapsaicin raztopi. Podobno je, kot pri milu, ki raztaplja trdovratne madeže in maščobo ter jih čisti. Torej formula za blaženje čili omake ali čilija je sila preprosta, ker bolj, kot je masten izdelek, manj pekoč bo občutek. Pri tem blagodejno delujejo tudi polnomastni jogurti, kisla smetana in podobne zadeve. Odleglo vam bo tudi, če bo izdelek ohlajen. Priporočeno je uživanje žganih pijač, ne zgolj zato, da vam bo za pekoč občutek praktično vseeno. Čar je v kapsaicinu, spojini, ki raztaplja maščobe v alkoholu. Torej žgane pijače so najbolj priporočljive ob užitju čili omake ali čilija, kajti le tako boste dosegli, da bolečina popusti. Verjetno ste že slišali, da se ta učinek odpravi tudi s kruhom. Ta trditev je resnična, enako pa je z rižem. Slednji namreč kapsaicin absorbira, na ta način bo jed od kosu kruha bolj znosna. V bistvu je enako za vsa škorbnata živila. Če smo iskreni, čili omake ne pečejo, peče kapsaicin. Pri tem v možganih občutimo vročino in bolečino, zato je učinek popolnoma nevrološki. Sedaj, ko poznate vse trike pri blaženju omak in čilija na splošno si lahko privoščite svoj vroč obrok.