Meni Zapri

Dežurni zobozdravnik

Pogosto se zgodi ob koncu tedna ali v času praznikov. Pojavi se nenadoma in iz minute v minuto postaja bolj nadležna. Sprva nas ne ovira preveč, kmalu pa postane neznosna in nas ovira pri delu, učenju ali rekreaciji. Že veste, o čem govorimo? O zobobolu seveda. Zobna bolečina je nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi. Večina od nas je takšno bolečino že občutila in spomin nanjo zagotovo nikomur ni prijeten.

Ob zobnih bolečinah začnemo razmišljati, ali si bomo pomagali sami z domačimi pripravki ali nam bo pomagal dežurni zobozdravnik. Ob težavah z zobobolom je najhitrejša pomoč analgetik, ki lahko bolečino ublaži. Žal pa težav ne odpravi dokončno, zato bo obisk zobozdravnika v vsakem primeru potreben.

Če je bolečina znosna, potem je najbolje počakati svojega osebnega zobozdravnika. Dežurni zobozdravnik pa nam lahko pomaga v primerih, ko je zobobol prehud in ne moremo počakati na svojega zobozdravnika.

dežurni zobozdravnik

Podnevi v delovnem času ambulant lahko pomagajo drugi zobozdravniki znotraj svojih delavnikov. Zvečer, ponoči in za vikende pa je treba poiskati dežurne ambulante. Ob sobotah delujejo dežurni zobozdravniki po različnih zdravstvenih domovih po Sloveniji. Če pa vas zobobol zgrabi ponoči, v nedeljo ali na praznik potem vam lahko pomagajo samo zobozdravniki v Zdravstvenem domu Ljubljana in Zdravstvenem domu Maribor.

Dežurnega zobozdravnika poiščemo tudi v primeru nekaterih drugih težav, denimo pri večjih krvavitvah v ustni votlini ali pri poškodbah zob. Med te sodijo izbitja zob, premaknjeni zobje ali večji zlomi zobne krone. V primeru nujnega zdravljenja zobozdravnik po navadi »odpre« boleč zob ali prereže sluznico, da lahko izteče gnoj in da bolečina popusti. V nekaterih primerih dežurni zobozdravnik izpuli zob.

Ob obisku dežurne zobozdravstvene ambulante s seboj vzemite zdravstveno izkaznico, vendar se kljub temu lahko zgodi, da boste morali za pomoč dežurnega zobozdravnika tudi nekaj doplačati. To še posebej velja za nočne ure in če niste iz kraja, kjer je stacionirana dežurna ambulanta.

Posted in Zdravje in moda