Meni Zapri

Kolesarjenje-zakaj?

Kaj so prednosti kolesarjenja?

V prvi vrsti izgubljamo maščobo in kurimo kalorije, ker povišamo srčni utrip. Kolesarjenje izboljša naše počutje in obenem ohranja naše zdravje. Lahko ga štejemo kot vsestranska fitnes vaja, ki izboljšuje našo moč in kondicijo. Predvsem se to pozna na mišicah na naših nogah. Pri kolesarjenju zelo malo obremenjujemo naše sklepe, zato se lahko primerja s plavanjem, katerega se udeležujemo po poškodbah kolen in podobno. 

Koliko kalorij porabimo?

Pri intenzivnem kolesarjenju porabimo v pol ure od 150 do 300 kalorij, v eni uri počasnega in nenapornega kolesarjenja pa okrog 300 kalorij. Kolesarjenje izboljšuje naše zdravje, ker z njim krepimo kardiovaskularni sistem in nam prečisti pljuča. Če bi nekajkrat zamenjali kolo za avto, bi se bolezni kardiovaskularnega sistema zmanjšale od 10-20 odstotkov.

kolesarjenje

 Kako izbrati pravo kolo ter začetek?

Izbira koles je zares velika. Izbiramo lahko med gorskim kolesom, cestnim, mestnim ali trek. Da bi shujšali ne potrebujete vrhunskega kolesa, zato lahko pogledate za rabljenim, kajti dobra kolesa stanejo lahko tudi več tisoč evrov. Pomisliti moramo kakšne so naše želje, zato se posvetujemo s prodajalcem ali informacije poiščemo na internetu. Na začetku ne pretiravajmo s kilometri, saj se more naše telo navaditi – predvsem noge in zadnjica. Počasi podaljšujemo čas kolesarjenja, za kar je potrebna predvsem motivacija. Kolesarjenje je odlična priložnost,da spoznavamo okolico ter skrite kotičke naše čudovite narave. Ker je kolo do okolja prijazno (poganja ga le naša energija, naše noge), nimamo stroškov za gorivo ali karte za avtobus, poleg tega pa ga z lahkoto parkiramo.

Vsi ki imajo do službe ali trgovine nekje 10 kilometrov, bi lahko to pot (vsaj poleti) opravili s kolesom. Tako poskrbimo za naše dobro počutje na delovnem mestu, poleg tega nam pa še na trening popoldan ni potrebno, ker med potjo do službe kurimo kalorije in skrbimo za svoje zdravje. Kolo nam ne oblikuje le nog temveč celo telo. Le poglejte vrhunske kolesarje. 

Zelo pomembna je tudi varnost. Poskrbeti moramo, da je kolo tehnično brezhibno,pomembno je da imate med daljšo turo s seboj najnujnejšo opremo. Med vožnjo se moramo držati cestno-prometnih predpisov, ravnamo v skladu s trenutnimi razmerami na cesti. Nositi moramo svetla oblačila, imeti odsevnike na kolesu, ter seveda ne smemo pozabiti na luč ko se stemni ter čelado, kot obvezno opremo. Priporočena so tudi zaščitna očala,saj nam lahko kaj hitro prileti kaj v oči. Zaščititi moramo tudi dlani z udobnimi kolesarskimi rokavicami. Če smo sproščeni je užitek pri kolesarjenju toliko večji.

Brž na kolo za zdravo telo!

 

Posted in Šport in prosti čas