Meni Zapri

Puljenje modrostnega zoba

afte-u-ustima

Eden od bolj zahtevnejših zobozdravstvenih posegov je puljenje modrostnega zoba, saj je ta del ustne votline težje dostopen, v primerjavi z puljenjem ostalih zob. Pri puljenju modrostnega zoba moramo gledati tudi na daljšo in močnejšo korenino, zaradi katere je okrevanje daljše in bolj boleče. Ampak tak kirurški poseg mora opraviti skoraj vsak, saj je ta zob nekako neuporaben, ker se je z leti spremenil naš način prehranjevanja in tako z puljenjem preprečimo nastajanje ustne gnilobe, bolečine v čeljusti, tumorja, in tvorbo cist. Zato se nikar ne bojte tega, saj ima same pozitivne učinke, samo nekaj dni vas bo malo bolelo in bo potreben počitek.

Kdaj je puljenje modrostnega zoba potrebno? Puljenje modrostnega zoba je potrebno med 18 in 25 letom, ko začne rasti, lahko pa se ga opravi tudi kasneje, saj nekaterim ti zobje ne povzročajo nobenih bolečin, ampak je še vedno priporočljivo puljenje, ker so težje dostopni za ščetkanje, zato lahko pride do kariesa, zobne gnilobe ali pa tudi kaj hujšega. Poleg tega se puljenje modrostnega zoba prav tako izvaja, ko je njegov položaj neudoben, ko nima dovolj prostora za normalno rast, ko so prisotne bolečine, ko se pojavi vnetje dlesni okoli njega in ko nastane karies, do katerega je težko dostopno in zaradi tega tudi težje zdraljivo.

Kako ravnamo, ko je puljenje modrostnega zoba končano? Ko je poseg končan, je zelo priporočljivo uživati mrzlo hrano, zato ponavadi predlagajo zobozdravniki kakšen sladoled, prav tako pa z obkladki hladimo lice kjer je bil izpuljen. Zelo pomembno je tudi, da počivamo, kar smo že omenili zgoraj, in večkrat treba menjati gazo, ker so možne krvavitve. Poleg vsega tega si nekaj dni ne smemo izpirati ust. Torej puljenje modrostnega zoba in njegove zahteve niso kar enostavne in je to velik poseg. Če želite izvedeti še kaj več, si preberite o tem na spletni strani zobozdravstvene agencije Doktor1A.

Posted in Zdravje in moda