Satje v medu (https://medenizaklad.si/izdelek/satje-v-medu/) je naravno shranjen med, zanimivo pa je dejstvo, da prav satje v sebi skriva številne hranljive snovi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje. Satje je v bistvu embalaža, ki so jo naredile čebele same in je tako 100% naravni izdelek – imenujemo ga tudi deviško satje, saj človek na njegov nastanek ni imel nikakršnega vpliva. Glavni namen satja je shranjevanje pridelanega medu, ki ga ljudje že tako ali tako z veseljem uživamo – ne le, da je zelo zdravilen, tudi okusen je. Zakaj nebi torej izkoristili še vseh prednosti, ki nam jih ponuja njegova naravna embalaža?
Zakaj uživati satje v medu?
Priljubljeno zlato-rumeno tekočino zagotovo pozna vsak izmed nas, vsaj lonček ene vrste te božanske naravne dobrine pa se skriva v vsaki kuhinji. Nekoliko slabše poznano pa je satje, za katerega marsikdo niti ne ve, da je še kako užiten. Izdelan je iz čebeljega voska, ki v sebi skriva pravo zakladnico snovi, ki blagodejno delujejo na naše telo. Raziskave so pokazale, da je čebelji vosek sestavljen iz več kot 300 posameznih delcev, med katerimi prevladujejo predvsem maščobne kisline, propolis, minerali, vitamini, aromatične snovi. Nekatere izmed naštetih so za človeka esencialne, kar pomeni, da jih lahko v svoje telo vnese zgolj s pomočjo prehrane. Le teh je v čebeljem vosku na pretek, to pa je tudi razlog, da vedno več ljudi skupaj z medom uživa tudi njegovo embalažo – satje.
In kako se satje v medu sploh zaužije? Čebelji vosek je priporočljivo v ustih žvečiti, nato pa ga zvreči. Številni naročniki ga uporabljajo celo kot nadomestek žvečilnega gumija. Slednje je priporočljivo predvsem zato, ker se ob stiku z encimi iz sline sprošča kar največja količina pozitivnih snovi, ki nam še kako koristijo. Nekateri pa satje tudi zaužijejo. Pozornost namenite predvsem njegovemu shranjevanju – ta naj bo vedno temen prostor na sobni temperaturi, saj bo tako izdelek ohranil vse svoje prvotne lastnosti in skrbel za vašo odpornost v prihajajočih zimskih dneh.