Meni Zapri

Sobne rastline – dar narave

Vedno več ljudi se odloči svoje domove okrasiti z različnimi sobnimi rastlinami, ki ne le da poživijo prostor, vendar tudi blagodejno vplivajo na počutje posameznika. Sobne rastline namreč dokazano zmanjšujejo stres, pomagajo izboljšati produktivnost in kreativnost, naredijo prostor bolj estetski, čistijo zrak, in še bi lahko naštevali. Sobne rastline so tako pravi mali terapevti. Sobne rastline so živa bitja, zato se tako kot vsa živa bitja, med seboj razlikujejo. Katere izbrati je sedaj vprašanje.

Sobne rastline se med seboj razlikujejo in vsaka zahteva določene pogoje, da se optimalno razvija in raste. Nekatere so izredno enostavne za vzdrževanje, medtem ko druge zahtevajo nekoliko več pozornosti in izkušenj. Določne potrebujejo malo vode, druge veliko. Marsikatere sobne rastline potrebujejo veliko svetlobe, poznamo pa tudi tiste sobne rastline, ki se odlično znajdejo v prostorih z malo svetlobe. Posledično pri nakupu vaše naslednje sobne rastline ne glejte le njeno vizualnost, ampak razmislite, kakšne pogoje potrebuje in ali ji tovrstne pogoje lahko omogočite doma. Sobne rastline vam bodo namreč uspevale in rastle le v okolju, ki je za njih optimalen.

Če se odločate za nakup vaše prve sobne rastline vam priporočam, da izberete tiste vrste sobne rastline, ki je enostavna za vzdrževanje. Mednje spadajo različne vrste kaktusov, fikusov in praproti. Slednje vam bodo krasile prostor, vi pa z njimi ne boste imeli večjega dela. Pri nakupu bodite pozorni tudi na to ali imate doma hišnega ljubljenčka, saj niso vse sobne rastline primerne za domače živali. Zavedati se morate, da naši kosmatinci radi vohajo in poskusijo nove stvari v našem domu. Ker določene rastline niso užitne in so lahko celo strupene, nam to lahko prinese dodatne komplikacije. Zato se pri nakupu posvetujte ali je sobna rastlina primerna in prijazna do živali.   

Med najbolj priljubljene sobne rastline ta hip sodijo Kaktus, Aloe Vera, Kitajski dolar, Drevo Denarja, Fikus, Srečni Bambus in Monstere, različnih vrst. Vsekakor pa je prav vsaka rastlina edinstvena in lepa na svoj način. Zato izberite svojo najlepšo.  

Posted in Dom in oprema