Meni Zapri

Tehnologija se zelo hitro razvija

Tehnologija se je v zadnjih nekaj letih razvila hitreje, kot pa v zadnjih 50 letih. Pred 50 leti si ljudje niso niti zamislili, kako hitro se bodo takratne tehnologije razvile v naslednjih parih letih. V manj kot 20 letih so prestopili iz gramofonskih plošč v kasetne snemalne naprave iz teh v digitalne snemalne naprave, kot so CD-ji.

Računalniška tehnologija se je tudi zelo razvila v zadnjih 50 letih. Leta 1968 so računalniki bili tako veliki kot sobe. V naslednjih 20 letih so se spremenili v moderne oblike, kot jih poznamo danes. Niso bili več tako veliki kot sobe, ampak so bili sestavljeni samo iz majhne škatle, z monitorjem, miško ter tipkovnico.

tehnologija

Mediji so se nato samo še izboljševali. Iz CD-jev smo prestopili na DVD-je in nato smo prestopili na popolnoma digitalne formate. Danes je nakup glasbenih CD-jev zelo redek, saj lahko katerokoli glasbo ali pa zgoščenko preprosto kupimo in prenesemo preko spleta. Velikokrat lahko tako pridobimo celotno kolekcijo po ugodni ceni. Pred 20. leti bi nas nakup celotne kolekcije CD-jev lahko stalo več tisoč evrov. Zdaj lahko celotne kolekcije pridobite s samo enim klikom miške.

Bančna tehnologija se je tudi zelo razvila v zadnjih 50 letih, že s samo uvedbo kartic in bankomatov. Tovrstni razvoj se še vedno dogaja in vsako leto se ustvari nekaj novega. Največji razvoj bančne tehnologije je plačilo položnic od samega doma preko e-banke. Najnovejši razvoj pa je izum kartic na dotik. To je bančna kartica, ki ne potrebuje več skeniranja, saj to vse opravi vgrajen čip. To je bolj varno, saj je prišlo do primerov, ko so tatovi zamenjali optični čitalnik za kartice s ponarejenim in so tako ukradli podatke osebam, ki se niso zavedale, da gre za prevaro.

Veliko se je tudi spremenilo glede zdravstva. V zadnjih nekaj letih smo doživeli velike napredke v zdravstveni tehnologiji. Med drugimi tehnologijami so se tudi tehnologije za protetiko zelo razvile. Danes imate lahko popolnoma delujočo robotsko roko ali pa nogo, v primeru, da izgubite vaša naravno roko ali pa nogo. Tehnologija vam lahko omogoča vid ali pa sluh, nekateri znanstveniki tudi razvijajo tehnologijo za popolnoma umetne organe.

Razvoj snemalne tehnologije nam omogoča slike ali pa video posnetke, ki so tisoč krat kakovostnejši kot pa tisti, ki so bili posneti pred 10 leti. Nove tehnologije, kot na primer tako imenovani”droni”, nam tudi omogočajo snemanje stvari, ki jih do zdaj ni bilo mogoče. Tako poimenovana “dronska” tehnologija nam omogoča, da posnamemo pokrajino iz ptičje perspektive in s tem dobimo popolnoma edinstvene posnetke. Tehnološki razvoj pa se še vedno pospešuje.

Posted in Računalništvo in tehnologija