Meni Zapri

Vnetje sinusov – kako si pomagati?

Vnetje sinusov je nadloga.

Zdravje je naša osebna skrb, pogosto slišimo in pravimo. Pa vendar, se prav vsi, pogosto znajdemo v situaciji, ko nas ulovi bolezen in se moramo temu prilagoditi. Vnetje sinusov sodi med pogosta bolezenska stanja, najpogosteje pa je stanje povezano z navadnim prehladom in izzveni po približno desetih dneh brez bolnišničnega zdravljenja. Danes bomo nekaj besed namenili samopomoči ob vnetju sinusov, več pa vam je na voljo tudi na https://www.farmedica.si/clanek/125/Kako-si-pomagati-pri-vnetju-sinusov.

Kaj sploh so sinusi?

Sinusi so skupno poimenovanje za votline, ki se nahajajo ob nosu, licih in očeh. Med sabo so votline povezane z ravnimi kanali. V sinusih nastaja tanek sloj sluzi (t.j. mukus), ki zagotavlja čistost nosa in odstranjuje morebitne bakterije. Običajno so sinusi napolnjeni z zrakom, to pa se spremeni ob različnih prehladnih obolenjih, ko postanejo napolnjeni s tekočino, saj so prehodi med njimi blokirani – govorimo o vnetju sinusov.

Vnetje sinusov je nadloga.

Znaki in simptomi vnetja sinusov

Vnetje sinusov nekateri poimenujejo enostavno sinusuitis, pri čemer gre za angleško popačenko oz. tujko. V osnovi ločimo akutno in kronično vnetje sinusov – kot že ime pove, se akutno pojavlja občasno in je časovno omejeno na krajše časovno obdobje, kronično pa vztraja dolgo časa in s časom ne izzveni kot akutno.

Med najpogostejše akutne znake oziroma simptome vnetja sinusov sodijo: debeli, rumeno ali zeleno obarvani izločki sluzi iz nosu ali grla, občutek neprehodnosti nosu, ki predstavlja tudi težave za dihanje preko nosu ter bolečina, občutljivost, nabrekanje in pritisk v okolici oči, ličnic, nosu in čela, ki se poslabšajo, če se oseba prepogne.

Poleg najpogostejših ločimo tudi druge znake, ki se ne pojavljajo pri vseh bolnikih. Ti znaki vključujejo: pritisk v ušesih, glavobol, spremenjeno zaznavo vonja, kašelj, slab zadah, slabost in vročino.

Kdaj naj obiščem zdravnika?

Akutno vnetje sinusov običajno na začetku zdravimo sami – zdravila pravzaprav ni, pri podpornem zdravljenju uporabljamo izdelke, ki lajšajo simptome. Gre za izdelke tradicionalne medicine, ki vključujejo različne pripravke v obliki čajev, tinktur in tablet. Med učinkovite pripravke sodijo pripravki škrlatne ehinaceje ter prehranski dodatki z dodanim vitaminom D (slednjega nam najpogosteje primanjkuje v zimskem času), cinkom in vitaminom C. Seveda pa ne pozabite na zadostne količine počitka, s katerim spodbudimo delovanje in odziv našega imunskega sistema.

Če vnetje sinusov brez znakov izboljšanja traja več kot en teden, ali če se simptomi poslabšajo (tudi potem, ko se je stanje že izboljšalo), če stanje vnetja ves čas spremlja vročina ali pa če imate že zgodovino kroničnega vnetja sinusov, pa se obvezno dogovorite za srečanje z zdravnikom.

 

Posted in Zdravje in moda